Internetas – žala ar nauda?

Internetas – tikriausiai tobuliausias išradimas po rato. Dabar sunku įsivaizduoti kompiuterį be jo. Bet ar tai tikrai taip naudinga? O gal tiek pat ir žalinga. Pabandysiu visa tai aptarti.

Nauda

  • Aišku, visų pirma, informacijos klodai. Kiek nori, ko nori, kada nori… Dažniausiai tikrai galima rast atsakymus į tau rūpimus klausimus. Dauguma namų darbų (referatų bei skaidrių ruošimas, papildoma informacija tam tikra tema…) yra atliekami interneto pagalba. Ką noriu pasakyti, tai, kad dabar tai svarbiausias informacijos šaltinis mūsų dienomis.
  • Komunikacija. Žmonėms yra lengviau bendraut. Kad ir ta pati skype programa. Jos pagalba dabar žmonės gali nemokamai susiskambinti iš įvairiausių pasaulio vietų ir, netgi su vaizdu, susikalbėti. Taigi, interneto pagalba, mūsų bendravimas tolimais atstumais yra supaprastintas.
  • El. paštas. Kiek laiko išeina, kol paštininkas atneša Jums laišką? 1-2 dienos. Elektroniniu būdu laišką gauti dabar galima maždaug per 1-2 min. (galima ir greičiau).
  • Naujienų portalai. Iš jų mes sužinome apie naujausius įvykius greičiau nei iš laikraščių (tik gaila, kad pastaruoju metu lietuviškuose portaluose nebėra įmanoma atrast kažką naudingo).

Žala

  • Socialiniai tinklai. Nusistatęs nesu prieš juos. Tačiau nesu ir už jų gyvavimą. Tikriausiai pats žiauriausias ir vaikų protus žalojantis tinklas – one.lt. O Dieve! Ar Jūs esat matę kaip rašo one.lt pasekėjai (ypač merginos): “kja vejki“, “kja tju“, “ljabjas ejnjam sjandjien kjur njors? ;****))*“. Fu, negaliu žiūrėt į tas ne vietoj prikabintas j raides. Apie one.lt užbaigsiu šitaip – išleista nauja knyga “Kvaili paaugliai padarė mane milijonierium“. Autorius – one.lt savininkas.
  • Nemokėjimas naudotis internetu. Ką turiu galvoje? Vaikščiojimai į įvarius porno portalus (kas labai aktualu tarp 14-15m. amžiaus jaunuolių), domėjimasis visokiom nesąmonėm (kaip kokia žvaigždė praleido vakarą, kaip vyksta kažkieno vestuvės. Daugiau apie tai rašo Žymantas ).
  • Piratavimas. Negeras dalykas, tačiau daug kas šia galimybę naudojamės. Tai tiesiog paprasčiau ir pigiau. Vienapusiškai tai nauda, iš kito pusės žiūrint – žala.
  • Priklausomybė.

    Būna žmonių, kurie tampa priklausomais nuo kompiuterių, žaidimų, interneto:

    “Psichiatro teigimu, šiandien priklausomybė nuo interneto P. Korėjoje laikoma „viena didžiausių grėsmių visuomenės sveikatai“. Vyriausybės vertinimais nuo šios priklausomybės kenčia apie 210 tūkstančių vaikų, kuriems jau reikalingas gydymas. Beveik 80 proc. jų iš visko sprendžiant prireiks medikamentų smegenų veiklai gerinti, o beveik kas ketvirtą teks hospitalizuoti.“

    Ir taip netik P. Korėjoje, bet ir visame Pasaulyje.

Ką gi. Internetas turi dvi medalio puses (kaip ir kiekvienas dalykas). Tačiau aš dabar jo negalėčiau atsisakyti, nes iš jo aš daugiau gaunu naudos, nei žalos.

Atsakymų: 3

  1. […] Tačiau aš čia vien tik apie blogus dalykus. Taigi kiek gerų laimėjimų turime medicinoje, šiukšlių perdirbimo pramonėje, pasaulio pažinime ir pan. Tikrai turim kuo džiaugtis. Sakoma, kad vienas tobuliausių žmonijos išradimų – ratas, tačiau aš čia pridurčiau ir internetą. Va šitas “daiktas” vertas vadintis, vienu didžiausių mokslo laimėjimų. Nors ir jis turi neigiamų pusių. […]

  2. Nemokama svetaine, gražus skaityti visus komentarus.

  3. Su paminėtomis žalomis jau kovojama ir sakyčiau gana sėkmingai, visuomenė pati vis labiau supranta kaip atsakingai ir teigiamai išnaudoti šį nuostabų išradimą 🙂

Parašykite komentarą